fbpx DVD over volkslied in het Waasland | www.instituutvlaamsevolkskunst.be
-A A +A

Op zoek naar een Volksdansbal in Vlaanderen of Brussel ?

Neem een kijkje op . Altijd op de hoogte blijven kan via Twitter: !

Bezoek ook even onze facebook-pagina: http://www.facebook.com/InstVlaVolk

DVD over volkslied in het Waasland

DVD over volkslied in het Waasland.

In Sint-Gillis-Waas hield het IVV op 26 november een unieke DVD boven de doopvont, naar aanleiding van de heruitgave van de ‘Hutsepot’ of volkse potpourri van volksliederen in het Waasland.

Dit project werd financieel ondersteund door Erfgoedcel Waasland en liep in samenwerking met de Gemeente Sint-Gillis-Waas en drie locale culturele verenigingen: Kunst 22, Heemkundige Kring De Kluize en Volkskunstgroep Drieske Nijpers.

De DVD kost 14 euro (+ eventuele portkosten 3 euro) en kan besteld worden op het IVV secretariaat.

Gelegenheidstoespraak van IVV-stafmedewerker Marcel Oelbrandt, bij de voorstelling van de DVD ‘Op een vroeger spoor’, op 26 november 2009 in Gemeenschapscentrum De Route te Sint-Gillis-Waas.

Geachte heer Burgemeester,
beste projectpartners, beste zangers en muzikanten van ‘De Hutsepot,
beste genodigden en beste vrienden,

Op 24 september waren Wim Coppens en ikzelf in De Klinge filmopnames aan het maken voor de DVD die we vandaag voorstellen. Het was daar bij het oude spoorwegrestant dat de titel ‘Op een vroeger spoor’ plotseling als toevallige – en naar wijzelf vonden gelukkige – ingeving tot ons kwam.

We waren er blij mee, want met die titel kunnen we een paar kanten uit, die allen een beetje de titel van dit project ‘De hutsepot, potpourri van het levende erfgoed van de Vlaamse volkszanger in het Waasland’, duidelijker maken.
-    Zo verwijst de titel naar het vroegere spoor dat door de gemeente liep op de plaats waar nu het fiets- en wandelpad ligt. In die trein, zo leert de overlevering, werd vroeger de hutsepot gezongen.
-    De titel verwijst ook naar de opname die we met Drieske Nijpers van de hutsepot maakten op 28 maart 1976. Dit klankspoor was niet meer bruikbaar voor de DVD van vandaag, maar dit vroegere klankspoor heeft ons wel op het enige authentieke spoor van de hutsepot gezet.
-    Ter plaatse beslisten we dat het spoorwegrestant in De Klinge op de hoes zou prijken van de DVD en dat het uiteraard zou opgenomen worden in de toeristische beelden van de vier deelgemeenten.

Sta me toe een woordje te zeggen over dit vrij unieke project zelf en de totstandkoming ervan.

Uniek.

Uniek inderdaad omdat het voor het Instituut voor Vlaamse Volkskunst een nieuwe vorm van samenwerking is met partners van buiten het normale vertrouwde werkterrein van opzoekingswerk rond volksdans, vendelspelen en streekdrachten. Uniek ook omwille van het onderwerp zelf, want een potpourri zo puur overgeleverd als hier in Sint-Gillis-Waas is, voor zover het Instituut voor Vlaamse volkskunst weet, een uniek stukje immaterieel cultureel erfgoed.

Totstandkoming.

Meer dan twee jaar geleden sprak Hugo De Rudder mij aan over dit project. Hij is in het bezit van de 52 hutsepot-tekeningen van zijn vader Dolf De Rudder en hij wilde deze tekeningen ter beschikking stellen, als die bruikbaar konden zijn om deze hutsepot, die zijn vader blijkbaar zozeer geïnspireerd heeft, opnieuw in de aandacht te brengen.
Op 10 mei van dit jaar werd dan een project ingediend bij Erfgoedcel Waasland. Het project werd goedgekeurd en meteen konden wij aan de slag.
Vier projectpartners werden bereid gevonden om mede te werken en kwamen driemaal bijeen in de voorbereiding:
-    Volkskunstgroep Drieske Nijpers vzw,
-    Kunst 22 vzw
-    Heemkundige Kring De Kluize vzw, en
-    de gemeente Sint-Gillis-Waas.
En dan waren er natuurlijk de zangers en muzikanten. Op weinig tijd werden 22 personen bereid gevonden om mede te werken, daaronder 16 leden of oud-leden van Drieske Nijpers. Zij kwamen samen tijdens 7 oefenstonden en 2 opnamedagen.
Om de DVD te realisatie te verwezenlijken konden wij rekenen op de deskundige medewerking van volgende technici:
-    Onstage-Recording voor de klankopnamen, zowel voor de vocale als muzikale versie v/d hutsepot.
-    Fred Scholliers, de amateur-filmer die op een professionele manier de beelden inblikte van muzikanten en zangers, en
-    Tenslotte Wim Coppens, eveneens een amateur-filmer die maar liefst zeven namiddagen uittrok om de toeristische beelden van de vier deelgemeenten vast te leggen.

Zo dadelijk gaan we de DVD bekijken. Hij bevat drie deeltjes:
-    Deel 1: terugblik met beelden van attributen van de Heemkundige Kring, foto’s van Drieske Nijpers en de oefenstonden en opnamedagen voor de DVD. Achtergrondmuziek is de molenmazurka, een van de mooiste Vlaamse volksdansen, aangeleverd door Jan en Alleman.
-    Deel 2: toeristische beelden van de vier deelgemeenten en livebeelden van de opname van de muzikale versie. Omdat de woorden van de hutsepot toegevoegd zijn aan de DVD, kan op deze versie aan karaoke gedaan worden!
-    Deel 3: beelden van de tekeningen van Dolf De Rudder en livebeelden van de opmame van de gezongen versie.

Gebouwd met

Drupal