fbpx Poppenspel: Het kindeke Jezus aan den doodendraad | www.instituutvlaamsevolkskunst.be
-A A +A

Op zoek naar een Volksdansbal in Vlaanderen of Brussel ?

Neem een kijkje op . Altijd op de hoogte blijven kan via Twitter: !

Bezoek ook even onze facebook-pagina: http://www.facebook.com/InstVlaVolk

Poppenspel: Het kindeke Jezus aan den doodendraad

PERSMEDEDELING Het Kindeke Jezus aan den Doodendraad november 2015

Volkskunstgroep Reintje Vos speelt een kerst-poppenspel in het kader van het 45-jarig jubileum van de groep. IVV werkt mee achter de schermen.

Stekene, december 1915. Oorlogstijd en Duitse bezetting. Jozef, de plaatselijke timmerman, zit in zak en as. De zaken draaien allesbehalve. Zijn verloofde Maria is op een misterieuze wijze zwanger geraakt. Tot overmaat van ramp loopt Jozef het risico opgeëist te worden om aan de doodendraad te werken. De Duitsers willen de grens met het neutrale Nederland immers sluiten door een versperring te maken onder hoogspanning. Jozef neemt het zekere voor het onzekere en wil naar Nederland vluchten.

Lewie is een sjacheraar en collaboreert met de Duitsers. Hij wil Jozef en Maria zogezegd helpen bij hun vluchtpoging, maar hoopt op een bonus van de bezetter wanneer hij Jozef in extremis zal overleveren als deserteur. Peer vormt het tegengewicht van Lewie. Enerzijds meent Peer het goed, anderzijds heeft hij het moeilijk om zich te binden: 12 stielen en 13 ongelukken dus. Peer neemt de verdediging op van Maria, Jozef en hun kind. Uiteindelijk komt het tot een dramatische confrontatie aan de dodendraad. Gelukkig loopt alles goed af.

Het Kindeke Jezus aan den Doodendraad is een poppenspel met een sterk volkskunstig sausje overgoten. Inspiratie wordt gehaald uit ‘Waar de sterre bleef stille staan’ en ‘Het Kindeke Jezus in Vlaanderen’ van Felix Timmermans, maar dan met een sterk Stekens karakter. Eenvoudige herders zijn van de partij. De koningen worden bedelaars op ronde voor het eigen bestaan. Geen soldaten van Herodes, maar (begripsvolle) Duitse soldaten. Alles speelt zich af op de grens tussen kwaad en goed, tussen onzekerheid en perspectief, tussen plat opportunisme en belangloze inzet.

Het Vossenhol, de oefenruimte van volkskunstgroep Reintje Vos, verandert voor de gelegenheid in een heus poppentheater. We kruipen dicht bij elkaar om te genieten van wat poppen ons te vertellen hebben. Meer dan 40 leden van de groep werken actief mee. Het orkest vertolkt kerst- en driekoningenliederen, waarbij kan meegezongen worden.Het Instituut voor Vlaamse Volkskunst (IVV) geeft advies over muzikale intermezzo’s en (volks)danspassages. Heemkundige kring d’Euzie helpt met historische informatie.

Uitvoeringen:

  • Zondag 20 december: in de namiddag 15u en 20u.
  • Maandag 21 december: 20u.
  • Dinsdag 22 december: 20u

Plaats van het gebeuren:

't Vossenhol - Sint-Jansteenstraat 12 – 9190 Kemzeke-Stekene

Reservatie kaarten:

  • Rita Van der Linden en Gert Laekeman

Dorpsstraat 83

9190 Stekene

Telefonisch 03 779 85 41 en 0486 07 25 33

  • Karlijn Van Remoortel (Drankenhandel Van Remoortel)

Nationalestraat 9

9190 Stekene-Kemzeke

Telefonisch 03 779 71 14 en 0485 18 45 73

 

BijlageGrootte
PDF-pictogram Affiche Poppenspel Reintje Vos890.33 KB

Gebouwd met

Drupal