fbpx Overlijden Dree Pauwels | www.instituutvlaamsevolkskunst.be
-A A +A

Op zoek naar een Volksdansbal in Vlaanderen of Brussel ?

Neem een kijkje op . Altijd op de hoogte blijven kan via Twitter: !

Bezoek ook even onze facebook-pagina: http://www.facebook.com/InstVlaVolk

Overlijden Dree Pauwels

Beste vrienden,

Eerder deze week liet Geert Pauwels, lid van IVV, ons weten dat zijn grootvader Dree is overleden.

Uit het bericht van Volkskunstgroep Reuzegom naar aanleiding van het overlijden van Dree Pauwels:

Ruim 70 jaar geleden, in de nadagen van de 2de Wereldoorlog, was er een jonge enthousiasteling die samen met enkele vrienden een nieuwe wandelgroep oprichtte. Dree Pauwels zou de groep, die later Reuzegom werd, tot eind de jaren '90 leiden. Het was zijn visie dat Reuzegom Leuvenaars de kans zou bieden kennis te maken met Vlaamse volkskunst in al zijn facetten. In al die jaren hebben verschillende generaties Reuzegommers kunnen genieten van Vlaamse volksdans, volksmuziek, vendelen en kruisboogschieten. Vanaf de jaren '50 trok Reuzegom ook naar het buitenland, in de beginjaren zeker geen vanzelfsprekendheid.

Maar de ambitie ging verder. Hij richtte samen met Sus Geens en andere vrienden het Vlaams Dansarchief op met de doelstelling om het nog overgebleven erfgoed aan Vlaamse volksdansen te noteren en voor het nageslacht te bewaren. Dat zijn aandacht voornamelijk naar de Brabantse kadrils en dansen uitging, zal niet verbazen. De dansbundels met Diestse dansen en dansen uit Midden Brabant vormden jarenlang de kern van het repertorium van Reuzegom. Pa Dree hield van 'spel en theater', ook tijdens de optredens. Een ander geesteskind van hem was de Steltendans, die Reuzegom tientallen jaren heeft opgetreden op binnen- en buitenlandse podia, tot groot jolijt van vele toeschouwers.

Vrijdagnacht is Pa Dree van ons heengegaan. Hij is 93 geworden en thuis rustig ingeslapen.

Reuzegom is zijn stichter enorm dankbaar voor wat hij voor ons heeft betekend.

Ma Luce, de familie Pauwels en de volkskunstgroep Reuzegom nodigen je uit om samen afscheid te nemen van Pa Dree op zaterdag 20 februari om 10u in de Sint-Jacobskerk van Leuven. 


IVV wenst de familie veel sterkte bij dit overlijden.

BijlageGrootte
PDF-pictogram pauwels_andre_overlijdensbrief.pdf9.19 KB

Gebouwd met

Drupal