Het ziet ernaar uit dat we in 2021 zullen moeten leren samenleven met het hardnekkige SARS-Cov2. Hoe lang zal het nog duren vooraleer we mekaar terug de handen mogen reiken? De titelpagina liegt er niet om: handen spelen een belangrijke rol in het volksdansen. Ze liggen aan de basis van harmonie tussen dansers. Ze zijn onmisbaar in beleving en expressie. We beginnen dit editoriaal alvast met een ode aan de handen.
Eind 1918 greep de Spaanse griep wild om zich heen. Het aantal dodelijke slachtoffers begon dat van de tanende ‘groote oorlog’ te overtreffen. Geen vaccin, nauwelijks doeltreffende geneesmiddelen, het personeel in de ziekenhuizen moest lijdzaam toezien en hopen op het recuperatievermogen van de patiënten. Ondertussen blijven we maar worstelen met een ingeburgerd virus, in de samenleving en op de dansvloer, alsof ons dat voor het eerst overkomt.
Een internationaal team onderzoekers, onder wie geologen van de Vrije Universiteit Brussel, heeft bijkomend bewijs gevonden voor de theorie dat de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden (nvdr. of was het 65 miljoen jaar?) werden uitgeroeid door een meteorietinslag(1). Wat leren we uit deze gebeurtenis?
Volkskunst-abonnees ontvangen elk kwartaal een of twee (naar keuze) gedrukte exemplaren en Volkskunst in digitaal formaat (mits opgave van een e-postadres). Je krijgt tevens een gepersonaliseerde toegang tot de IVV-website. Daarmee kan je aan het digitale archief van IVV: alle digitaal beschikbare publicaties, losse dansen, vendelreeksen, kledijbeschrijvingen en Volkskunst.