Overslaan en naar de inhoud gaan
IVV is geaccrediteerd door UNESCO als expertisecentrum voor Immaterieel Cultureel Erfgoed

Beste vrienden van de Vlaamse Volkskunst, 

IVV verleent al vele jaren zijn medewerking aan het 'Verbond Volkscultuur in de Lage Landen - VVLL' (voorheen ANV). Daarom roepen we graag op om deel te nemen aan dit onderzoek. 


logo vvll

Het Verbond Volkscultuur in de Lage Landen (VVLL) vzw is een onderzoek gestart naar bedelfeesten. De VVLL is de enige grensoverschrijdende organisatie voor volkscultuur in het Nederlandse taalgebied. De organisatie verbindt (federaties van) verenigingen en individuen die geïnteresseerd zijn in onze rijkdom aan tradities.

Eeuwenlang waren bedelfeesten (bijvoorbeeld Sint-Maarten, Onnozele-Kinderen, Nieuwjaar, Driekoningen, Vastenavond, Palmpasen) belangrijke gebeurtenissen. Arme mensen mochten bedelen om voedsel en brandstof in de winter in te zamelen. Later gingen kinderen langs de deur om snoep op te halen. Bijzonder is dat een aantal van deze vieringen nog steeds bestaat in Nederland (NL) en Vlaanderen (VL).

Door middel van dit onderzoek wordt in kaart gebracht wat de gebruiken zijn van bedelfeesten, hoe ze zich hebben ontwikkeld, hoeveel er zijn geweest en hoeveel er nog bestaan. Wij kijken ook naar de hedendaagse betekenis, de aanpassingen aan onze huidige tijd en de bedelfeesten van immigranten. ‘Delen’ bestaat per slot van rekening in alle culturen. ‘Delen’ is het nieuwe bedelen, en is het centrale begrip.

De resultaten van de enquête ‘Bedelfeesten in Vlaanderen en Nederland (vernieuwing en tradities)’ worden gepresenteerd op een symposium in het voorjaar van 2023, en worden ook opgenomen in onze publicatie over bedelfeesten.

Voor deze elektronische enquête bezorgen we u hieronder een link. We hebben de enquête uitgewerkt samen met het externe bureau Het Pon & Telos (een vaste partner van Tilburg University en provincie Noord-Brabant).

www.hetpon-telos.nl/onderzoek-bedelfeesten

Door het aanklikken van die link komt u terecht bij de online vragenlijst. Deze is gebruiksvriendelijk opgesteld en eenvoudig via uw PC-scherm in te vullen. Door een klik op de knop ‘verzenden’ wordt de door u ingevulde vragenlijst rechtstreeks verzonden naar Het Pon & Telos, en klaar is Kees. 

U hebt vier weken de tijd om de enquête in te vullen. Mogen we u vragen de enquête zo volledig mogelijk in te vullen? Onze bijzondere dank!

Indien u nog vragen hebt, neem dan contact op met Tony Vaessen (antonius.vaessen@telenet.be).

 

Onze hartelijke dank voor uw medewerking!

Michel Backaert (secretaris) en Tony Vaessen (voorzitter)


Verbond Volkscultuur in de Lage Landen - VVLL vzw

Ondernemingsnummer 0761421531

RPR OR Antwerpen, afdeling Hasselt

Zetel:  Sint-Andreasstraat 3, B 3920 Lommel

Secretariaat:  Jetselaan 72, B 1081 Brussel