Overslaan en naar de inhoud gaan
IVV is geaccrediteerd door UNESCO als expertisecentrum voor Immaterieel Cultureel Erfgoed

Volkskunst 202106 - Editoriaal

En toen kwam alles goed

Met zes waren ze, zes koolmeesjes in een warm nest. Waren er toch te veel eitjes gekomen, te veel voor de levensnoodzakelijke zorg? Viel de beslissing te zwaar over wie wel en wie niet moest gevoed worden? Werden moeder en vader mees vogels voor de kat? Kwam er ruzie in het huishouden? In ieder geval werden de jongen verlaten. Geen van hen overleefde het. Dit editoriaal gaat over kwaliteit en kwantiteit, met een flink pak praktische beschouwingen.

Van Horlepiep naar orgelpijp

In een oud zeemanslied hopen walvisjagers op een Wellerman, een schip dat hen suiker, thee en rum moet brengen. De versie van de Schotse muzikant Nathan Evans bleek een verademing in corona tijden en een ware promotie voor volksmuziek. Ook in Vlaanderen stond het nummer meer dan drie maanden in de top tien van de Ultratop 50. De muziek leent zich prima voor een solo uitvoering van de Horlepiep.

Stoelen opzij en dansen maar!

In Memoriam Tilly Marievoet

Afbeelding verwijderd.Tilly Marievoet, echtgenote van René Lepeer(†), overleed op 8 februari jl. Tilly was begeesterde dansleidster van Volkskunstgroep De Garve in Brussel. Zij behoort tot de naoorlogse pioniers van de Vlaamse volksdans. Volkskunstgroep de Garve werd in 1943 opgericht. René en Tilly waren jarenlang de dragende bezielers van Vlaamse volksdans in Brussel en ver daarbuiten. Volkskunstgroep de Garve organiseerde herhaaldelijk volksdansfestivals met Europese volksdansgroepen op de Brusselse Grote Markt.

Volkskunst 202103 - Editoriaal

Hoelang nog?

We willen er niet over spreken, maar we kunnen er niet over zwijgen. Een maand geleden schreef ik dit editoriaal. Nog steeds blijft de bekommernis om COVID. We beschikken nu over het vaccin van Johnson & Johnson. Mei en juni worden topvaccinatiemaanden. En zullen we, eens gevaccineerd eindelijk terug samen mogen dansen? Een reflectie is op zijn plaats.

Taxonomy upgrade extras

Honderdjarige catwalk - uit-idee

Afgesloten wordt er met een ander paar mouwen, namelijk Catwalk, Kempische kleding tussen 1850 en 1950.

"Mode is helemaal mijn dada, ik ben zelf kledingrestaurateur", lacht Noor Van Coillie, wetenschappelijk medewerker van het museum. "We hadden hier nog nooit een soortgelijke expo en kunnen dan ook veel ongeziene stukken tonen, uit onze eigen collectie en die van het Tempelhof in Beerse. Die kostuums presenteren we op paspoppen op een catwalk."

Abonnement - 2021

Abonnement 'Volkskunst' 2021

Volkskunst-abonnees ontvangen elk kwartaal een of twee (naar keuze) gedrukte exemplaren en Volkskunst in digitaal formaat (mits opgave van een e-postadres). Je krijgt tevens een gepersonaliseerde toegang tot de IVV-website. Daarmee kan je aan het digitale archief van IVV: alle digitaal beschikbare publicaties, losse dansen, vendelreeksen, kledijbeschrijvingen en Volkskunst.

Klik hier om je voorkeuren door te geven of aan te passen.

Abonneer op 2021
x

Please add some content in Animated Sidebar block region. For more information please refer to this tutorial page:

Add content in animated sidebar