Overslaan en naar de inhoud gaan
IVV is geaccrediteerd door UNESCO als expertisecentrum voor Immaterieel Cultureel Erfgoed

Volkskunst 202403 - Editoriaal

terug naar Volkskunst 202403

Vrijwilliger van kop tot teen

De week van de vrijwilliger mochten we dit jaar vieren van 2 tot 10 maart. Vrijwilligers worden niet betaald omdat ze onbetaalbaar zijn. Daarmee moeten we het stellen. Of hebben we toch een geschenkje gekregen … van een andere vrijwilliger? Misschien zijn we erin geslaagd om schaarse middelen bijeen te sprokkelen om ons vrijwillig zijn te bestendigen?

Volkskunst 202309 - editoriaal

Zalige zomer

De voorbije zomer mogen we beschouwen als normaal voor Vlaanderen. Perioden van zon en regen, warme en frisse temperaturen, winderige en kalme dagen, grijze en heldere hemels: we kregen van alles wat, gelukkig zonder rampzalige toestanden. Doorgaans vielen de weersomstandigheden mee voor folk- en volksdansfestivals. En die waren weer terug van weggeweest. Een reden om van dit nummer een festivalnummer te maken, met speciale aandacht voor festivals en manifestaties waar Vlaamse volkskunst een prominente plaats kreeg.

Volkskunst 202303 - Editoriaal

Monumenten en Momenten

Monumenten vragen zorg. Ze verdienen het nodige respect. Ze staan op belangrijke plaatsen. Ze kunnen op een ruime publieke belangstelling rekenen. Ook mensen mogen als monumenten aanzien worden wanneer ze bijzondere verdiensten hebben. Er bestaat verder zoiets als monumentale momenten. We maken een wandeling doorheen een monumentaal landschap met volkskunst als inspiratiebron.